• DOLAR
    6,2834
    % 1,42
  • EURO
    7,3876
    % 0,99
  • ALTIN
    242,0798
    % -0,75
  • BIST
    96.987,90
    % 0,90
Sevil Aydoğan
Sevil  Aydoğan
sevilaydogan@malatyasonsoz.com.tr
AŞURE YAPIN VE DAĞITIN
  • 0
  • 0
  • 21 Eylül 2018 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
  • +
  • -

Hicri yılbaşı, Muharrem ayı derken işte o günlerde geldi geçti.

Kerbela olayının acısını Aşure tatlısıyla bastırmak olsun diyelim bu güzel günler için.

Aşure Muharrem ayının güzel bir geleneği.

Nedense aşure hep tatlı olarak pişiriliyor.

Yani hep şekerli yapılıyor.

Tadı tatlı olsun diye.

Herhalde insanların tatlı konuşup, güzel düşünüp, tatlı dilli olsunlar, hüzünler bitsin, umutsuzluklar ortadan kalksın diye…

Her evde yapılması lazım gelen bir adet, örf, gelenek aşure haftası.

Başka bir heyecan.

Başka bir iltifat aşure yapıp dağıtmak.

Apartman hayatında önemli bir paylaşım .

Kapı kapı dolaşarak aşure dağıtmanın bir başka hoş tarafı oluyor.

İstiyorum ki her ailede aşure pişsin, kazanlar kaynasın.

Herkese dağıtılsın.

Kırgınlıklar varsa aşure tadında barışılsın, bitisin, dağılsın.

Hazır olarak paketlenmiş aşureler var.

Onlardan aldığımız zaman biraz az oluyor pişirimi.

Bu defa evden bir şeyler katıyoruz.

Baklagillerden yani nohut, fasulye, mercimek…

Mercimek dedim de aklıma geldi…

Bu yıl bende katacağım mercimek.

Aşureye katılması gerekliymiş!

Bir avuç kadar atarım içine.

Onsuz olmasın bu kez.

Allah kabul eylesin herkesin aşuresini.

Nuh tufanının bir geleneği.

Dinimizde yeri var.

Tatlı oluyor.

Şekerini çok katmadan tabi.

Yoksa insanı kesiyor.

Çok koyuda olmasın, az da pişmesin.

Kıvamını tutturmak lazım.

Acele ile ateşin üstünden indirmek yerine biraz daha kıvamında olsun istiyorum.

Pişen gendime olursa daha iyi pişiyor.

Yoksa sert gendimeler insanı yoruyor, pişmiyor.

Gendime sert ve geç pişen olursa bu defa baklagiller pişerken özlenip dağılmaya başlıyor

Onun da çabuk pişeni önemli yani.

Üzümü çok koyup tadını kaçırmamak lazım.

Kimileri portakal kabuğu falan koyuyorlar, olabilir ama kaysının tadı başka oluyor.

Süt koyanları da biliyorum, az da olsa olur, neden olmasın.

Ama aşurenin tadını fazla şeyler katarak bozmamak gerek.

Aşure pişerken konu komşu bir arada olarak ta yapılabiliyor.

Aile de kimler varsa hep beraber bir arada olunca aşurenin tadı bir başka güzel oluyor.

Her evde pişirilmesini diliyorum.

Bereket, bolluk getirir inancı var.

Aşure sıcak yendiği gibi soğuk olarak ta yeniyor.

Aşure gününün kendine has bazı ibadetleri de var.

Kimi uyguluyor kimi uygulamıyor.

Allah herkesin ibadetini kabul etsin.

İyiler ve samimiler olarak aşurenin tatlılığını, sıcaklığını, bu günün samimiyetini hep birlikte her ev olarak, apartman komşuları olarak, evimizin bulundoğu sokak olarak her evde pişmesini arzu ediyorum.

Allah herksin aşuresini kabul etsin.

Allah kimseye yoksulluk vermesin.

Her günümüz aşure birliği beraberliğinde ve aşure tadında olsun inşallah.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • YENİ
  • YORUM
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber