• DOLAR
    7,6707
  • EURO
    8,9998
  • ALTIN
    468,74
  • BIST
    1,1726
Abdulvahap Kaygusuz
Abdulvahap  Kaygusuz
abdulvahapkaygusuz.@malatyasonsoz.com.tr
Aşure Kazanları Kaynamaya Başladı
  • 0
  • 107
  • 02 Eylül 2020 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
  • +
  • -

Bizim Aşurelerimiz Sevgi Kokar

Yası Matem denilen Muharrem ayının 10.günü geride kaldı. Geleneksel olarak aşure günü olarak adlandırılan 10 Muharremden sonra se kazanlar kurulup aşureler kaynatılmaya başlandı.

Toplumumuzun her kesiminde Muharrem ayı içinde çoğunlukla aşure yapılır. ‘Aşır, Taşır, Pişir’ atasözü doğrultusunda yani aşure yapılacak malzemen yoksa Aşır  (Çalmak) denilerek aşure pişirmek neredeyse mecburi hale gelmiştir. Genellikle Alevi vatandaşlar arasında yaygın olarak ibadet anlamında yapılan aşureler son zamanlarda toplumumuzun her kesiminde yapılmaya başlanmış, hatta Askeriyedeki yemek menüleri dahil, bazı saygın lokantalarda yemek menülerine de girmeye başlamıştır.

Muharrem ayının 10’undan sonra aşure kazanları kaynatılmaya başlandı. Malatya Kültüründe   önemli bir yer tutan Aşure’yi anlatacak olursak şu ifadelerle anlatmak gerekir.

Aşure pişirecek aile önce yakın komşu ve akrabalara hangi gün aşure pişireceklerini sorar. Buradaki amaç aynı gün komşular pişirip birbirleriyle çakışmasınlar. Bir sonraki gün de diğer komşu pişirişin. Mahallenin ağzı Muharrem ayı boyunca tatlansın diye. Aşure pişirilmeden önce eş dost, yakın akrabalara da haber verilir. Gelebilenler davet edilir. Gelemeyenlere imkânlar ölçüsünde mintak sitilleriyle aşure gönderilir.

Bizim aşurelerimizde gösteriş olmaz. Son zamanlarda nar koyuyorlar. Tamam, 40 çeşit malzemeye kadar konulur da hele nar tadı ekşi ise aşurenin tadını bozar. Burada amaç insanların canların ağzının tatlanmasıdır. Nar sadece renkli görünsün fotoğrafta güzel görünsün diye kullanılıyor. Yoksa aşureye geleneksel olarak, büyük kazanlarda yapılır. Önce kazana su konulur. Pişme derecesine öncelik sırası belirlenir. İlk önce gendime denilen dövülmüş buğday kaynatılarak başlanır. Bunun yanında Nohut, kuru fasulye hububat olarak eklenir.

Geç pişen ürünler yumuşadıkça kaynayan kazan içine, kuş üzümü, ezilmiş fındık, ceviz, incir, kurutulmuş elma, armut gibi ürünler küçük, küçük doğranarak kazana atılır. Koku versin diye kazan içerisine karanfil tohumu ve tarçın kabuğu da temiz bir beze bağlanarak sonradan çıkarılmak üzere kazana atılır. Buradaki amaç güzel bir koku verilmesidir.

Uzun süren pişme sonrasında ise dualarla dağıtım işlemine başlanır. Önce aile büyükleri tadına bakarlar. Tadı tuzu yerindeyse yine aileni ya da mahallenin ileri gelenlerinden başlamak üzere dağıtımlara başlanır. Dağıtım ise Kovalara içine konan aşurelerin içindeki keğpçe vasıtasıyla evlerden gelen kaplar dolduruluncaya kadar yapılır.  İsteyene fazla verilir. Tabaklar üzerine isteğe göre toz tarçın da serpilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • YENİ
  • YORUM
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber