• DOLAR
    4,7270
    % -0,12
  • EURO
    5,4981
    % 0,35
  • ALTIN
    192,7960
    % 0,05
  • BIST
    95.057,23
    % 0,53

Artik ambalajsiz peynir satilmayacak!

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin yaptigi düzenlemeyle yürürlüge giren yeni Peynir Tebligi’ne göre üretiminden muhafazasina, tasinmasindan piyasaya arzina kadar birçok yenilik getiren düzenlemeyle peynir artik ambalajsiz satilamayacak

Artik ambalajsiz peynir satilmayacak!


Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin yaptigi düzenlemeyle, 8 Subat
2015'te Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren yeni Peynir Tebligi'nde
uygulama 1 Ocak 2016'da basliyor. Üretiminden muhafazasina, tasinmasindan
piyasaya arzina kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artik
ambalajsiz satilamayacak. Sektör, üniversiteler ve STK'larin görüsleri alinarak
uzun süren çalismalar sonucu Türk Gida Kodeksi'ne uygun hazirlanan teblig,
peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzen getiriyor. Buna göre, dogrudan
satis için üretilen peynirler ambalajli sekilde ve hijyen kriterlerini
karsilayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gida Kodeksi Gida
ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeligi'ne ve Gida Hijyeni Yönetmeligi
hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Buna göre, açikta veya gida
ambalajina uygun olmayan poset, kutu, plastik, strafor kutular
kullanilamayacak.

AROMA YASAK, TUZ AZALIYOR

Peynir Tebligi ile yilbasindan itibaren zorunlu
olacak diger bazi düzenlemeler ise söyle; Peynirlerin muhafaza, tasinma ve piyasaya arz
süreçlerinde 10 santigrat derecenin altinda tutulmasi zorunlu olacak. Özellikle
pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajlarda ve 10 santigrat derecenin
altinda sartlarda sergilenip satilabilecek. Koyun sütü aromasi, keçi sütü
aromasi, tereyagi aromasi gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri
kullanilamayacak.

ETIKETLERDE O IFADELER
OLMAYACAK

Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanilmasina neden olan ‘köy peyniri',
‘geleneksel peynir', ‘dogal peynir', ‘çiftlik peyniri' gibi ifadeler
kullanilamayacak. En az 120 gün olgunlastirilmis kasar peynirine ‘eski'
denebilecek. Peynirler tam yagli, yarim yagli, az yagli ve yagsiz olmak üzere 4
grupta üretilecek.
Çig sütten üretilen ve olgunlastirilarak piyasaya sürülen peynirlerin
etiketinde, üretim tarihi, ‘çig sütten üretilmistir' ifadesi ve ne kadar sürede
olgunlastirildigi mutlaka görünür sekilde yazilacak. Pastörize edilmemis çig
sütten üretilen peynirler en az 4 aylik olgunlasma döneminden sonra
satilabilecek.

BEYAZ PEYNIRDE TUZ
ORANI AZALTILACAK

Küflü peynir üretimi kontrol altina alinacak. Peynirlerin üretiminde
kullanilacak küf kültürleri ve kullanim sartlari Bakanlikça belirlenecek. Küf
kültürleri ile olgunlastirilarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf
kültürleri kullanildigina iliskin bilgilere yer verilecek.>>IHA

 


Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber