• DOLAR
    5,8099
    % 0,01
  • EURO
    6,6224
    % 0,13
  • ALTIN
    267,2517
    % 0,78
  • BIST
    95.225
    % 0,04

Anız Ateşi Toprağın En Büyük Düşmanı  

Anız yakmanın beklenen faydanın aksine toprağa ve çevreye çok ciddi za­rarlar verdiğini dile getiren yetkililer bu konuda çiftçileri uyararak, “Anız yakma sırasında 250 dereceye ulasan sıcaklık, toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriyor. Bununla da kalmıyor kontrolden çıkan anız yangınları yerleşim yerlerine, tarım arazileri içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklere zarar vererek can ve mal kaybına da neden olabilir. ”dedi

Anız Ateşi Toprağın En Büyük Düşmanı  

Anız yakma ile ilgili çiftçiler hemen hemen her yıl uyarılıyor ancak bazı noktalarda bu uyarılar ne yazık ki göz ardı edilebiliyor. Bu noktada da ortaya bir takım geri döndürülmesi güç olaylar vukuu buluyor. Olası benzer olayların tekrarlanmaması için çiftçileri yeniden uyaran yetkililer, “Her yıl hasattan sonra rutin bir tarımsal uygulama gibi gerçekleştirilen ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve toprak verimliliğinin zamanla kaybolmasına neden olur. Bunun bilinmesine rağmen çiftçilerimizin bazıları maalesef bu yola halen başvuruyor. Anız yak­ma çevreye, biyoçeşitliliğe ve tarımsal üretime zarar veren ilkel bir yöntemdir. Anızın yakılması; bitki artık­larının masrafsız bir şekilde ve kısa za­manda ortadan kaldırılması, sürümün kolaylaştırarak ikinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlaması, toprak üzerine düşen yabancı ot tohumlarının yok edilmesi gibi nedenlerden dolayı üreticilerimiz için cazip hale gelmekte­dir. Ancak beklenen bu faydanın aksine anız yakmak toprağa ve çevreye çok ciddi zararlar vermektedir. Anızın yakılmasıy­la, toprağın en üst katmanında fiziksel kimyasal ve biyolojik özellikleri ile toprak verimliliğini ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle rüzgar ve su erozyonunun olduğu yerlerde, nada­sın uygulandığı alanlarda ve ayrışmanın hızlı olduğu durumlarda anız yakmanın verdiği zarar daha da artmaktadır. Ayrıca, hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitki­sel artıklar toprağı tavında tutmakta ve meyilli arazilerde verimli toprağın su ve rüzgâr erozyonuyla kaybolmasına engel olmaktadır. Çünkü anız, yağışların şiddet­le toprağa düşmesini engeller, yüzey akış hızını azaltır, yağışın toprağa sızmasını sağlar. Do­ğal dengeyi bozan anız yakma, birçok canlının beslenme, barınma ve korun­ma ortamını da yok eder. 250 dereceye varan sıcaklık, verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeyi yok ediyor. Toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere zarar veriyor. Ayrıca anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla birlikte birçok canlı türü de zarar görmektedir.  Özellikle top­rakta bulunup gözle görülmeyen mikro­organizmaların faaliyetleri sonucunda or­ganik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Bu da toprakta bitki besin elementlerinin çoğalmasına, toprağın su tutma kapasitesinin artması artmasına, bu nedenle tarımsal üretimde verimli­liğin artmasına sebep olur. Anız yakılması bu mikroorganizmalara zarar vermekte­dir.

“ÜRETİCİLERİMİZ ANIZ YAKARAK GEÇİM KAYNAĞI OLAN TOPRAĞI FAKİRLEŞTİRİP ÖLDÜRMEMELİ”

Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Anız yakmayla geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlıyor. Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiliyor ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşüyor. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. Üreticilerimiz anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmemeli ve anız yakmayı bırakmalıdır. Anızın yakılması tarımsal üretimde döngünün bozulması­na ve toprakta verimliliğin azalmasına ne­den olmaktadır. Bu nedenlerle topraktaki organik maddenin kaynağını oluşturan bitki artıklarının yakılmadan özel toprak işleme aletleri ile işlenerek, sürdürülebilir toprak verimliliği ve topraklarda sürdürü­lebilir biyolojik ve fiziksel koşulların oluş­turulması için esastır. Bununla da kalmıyor kontrolden çıkan anız yangınları yerleşim yerlerine, tarım arazileri içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklere zarar vererek can ve mal kaybına da neden olabilir, bu riskleri içinde barındırır. Bu nedenle toprak isleme uygulamaları, tarımsal üründe bir azalmaya neden olmadan toprağı koruyan ve ayni zamanda sürdürülebilir bir faaliyet olması gerekir. Son olarak üreticilerimiz anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir. Bu yöntem, anız yakılmaması, erozyonun azalması, yakıttan tasarruf edilmesi, toprak yüzeyinden olan buharlaşmanın önlenmesi ve kuraklığa dayanıklı toprak oluşmasına kadar birçok faydası vardır. Doğrudan ekim sistemleri dün­ya genelinde yaygınlaşıyor. Ülkemizde de uygulanan an­cak henüz yaygın olmayan bu sistemle hiç toprağı işlemeden anız üzerine ekim yapılabilmektedir. Bu sistemle hem ma­liyetler düşmekte hem de anızın organik madde olarak tekrar toprakta kalması sağlanmaktadır. Üreticilerimiz, sürüm maliyetini en aza indiren, anıza ekim ya­pılan toprak işlemesiz tarım tekniğine yönlendirilmelidir. Hasat sonrası ürün artıklarının özellikle erozyon riski yüksek olan bölgelerde, tamamen veya kısmen toprak yüzeyinde bırakılması gereklidir.” ifadelerine yer verdi.

Hanife Sarı (Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber