• DOLAR
    5,6970
    %-0,38
  • EURO
    6,2995
    %-0,32
  • ALTIN
    275,82
    %0,08
  • BIST
    100.523
    %0,18

Açıkta Satılan Yiyecekler Mikrop Saçıyor

Açıkta satılan yiyeceklerin sağlığa zararlı olduğu hiç tartışmasız herkesin bildiği bir konu. Bu konu hakkında yapılan kanunlar ve denetlemeler bulunmakla birlikte Malatya Hâl pazarında köy ürünlerinin bulunduğu sokakta hâlâ açıkta gıda ürünleri satılmakta

Açıkta Satılan Yiyecekler Mikrop Saçıyor

Açık hava içinde birçok mikrobu barındırır ve bunlar toz zerreciklerine yapışarak daha kolay yayılırlar.  Hareket eden insanların etkisi ile bu mikroplar açıkta satılan yiyeceklere ulaşıyor ve sağlığı tehdit ediyorlar.  Malatya’da Hal pazarında köy ürünlerinin bulunduğu sokakta ürünler hâlâ kaldırımlarda ve muhafaza edilmeden satışa sunuluyor. Üzerleri açık satışa sunulan ürünlerin başında peynir, çökelek, tereyağı ve zeytin geliyor. Bu sokaktan günde yüzlerce kişi alışveriş yapıyor veya sokaktan geçiyor. Ürünler kaldırım üzerinde açıkta bulunduğu için bu kişilerden dolayı mikroplar ürünlere sirayet ediyor. Sokak ortasında bulunan sigara izmaritleri ise olaya farklı bir boyut getiriyor. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar satıcıların yasalara uygun bir şekilde ürünleri vatandaşlara ulaştırmaları gerektiğine değinerek şunları söylediler: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5179 sayılı ve 2004 yılında kabul edilen kanuna göre gıda ürünlerinin güvenli bir şekilde üretiminin yapılarak, güvenli ve sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılması, halk sağlığının korunması gerekiyor. Açık havalarda bulunan mikroplar toz zerrecikleri insanların ve araçların etkisi ile tozlar daha fazlalaşarak ürünlere sirayet ediyor. Bu yüzden sağlık için ciddi tehlike oluşturabilmekte. Kirli, yeterli soğutma tertibatına sahip olmayan, güneş ışığından ve tozdan korunmayan dolaplarda satışa sunulan ürünleri tüketen kişilerde enfeksiyon riski artmaktadır. Özellikle yaz aylarında artan hava sıcaklığı gıdaların üzerinde mikrop ve bakteri oluşumunu hızlandırır.”

“NORMALDE SOĞUK ORTAMLARDA KORUNMASI LAZIM”

Dış ortamdaki etkenler tarafından mikropların yiyeceklere daha kolay bulaştığına değinen uzmanlar şunları dile getirdiler: “Kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan ürünler hastalıklara zemin hazırlar. Bu hastalıklar arasında ilk sırayı; besin zehirlenmeleri, tifo, paratifo, viral hepatit, ishaller yer almaktadır. Açıkta satılan ve uzun süre açıkta bekletilen yiyeceklerin yenmesi besinler üzerindeki mikropların bağırsaklara geçerek hastalık yapmasına zemin hazırlar. Açıktaki yiyeceklerdeki bakteriler arasında en tehlikeli olanı salmonella adlı bakteridir. Dış ortamlarda bulunan ve rüzgâr tarafından taşınan bu bakteri sıcak havalarda ise buharlaşma yolu ile ortaya çıkarak açıkta bulunan yiyeceklere bulaşıyor. Normal şartlar altında soğuk ortamlarda saklanması gereken ancak açıkta satıldığından dolayı güneş ışınlarına maruz kalan ve bozulan ürünler bu ürünleri tüketen kişilerde mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ayrıca bu şekilde satılan yiyecekler çeşitli böcek, kemirici hayvan ve kuşlar tarafından zarar görmüş olabilirler.  Bu yüzden kapalı ve temiz kaplarda sergilenen ürünler tercih edilmeli. Sağlıklı bir ömür için ne yediğimize dikkat etmeliyiz.”

Rahime Gül Erbaş (Özel Haber)

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber