• DOLAR
    5,7776
    %0,06
  • EURO
    6,3703
    %-0,01
  • ALTIN
    269,87
    %-0,09
  • BIST
    103.766
    %0,63

16 Ekim Dünya Gıda Günü

16 Ekim günü Birleşmiş Miletler tarafından dünya gıda günü olarak kutlanırken bu yılki teması ise “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya.” oldu. Gıda tüketimi konusunda en önemli bilinç ise tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirerek yiyeceği boşa harcamadan artan gıdaları yeniden dönüştürüp tüketilebilir hale getirmekten geçiyor. Biz de bu günde Türkiye’de ve Malatya’da insanların gıdaya erişimini, yapılan gıda israflarını ve yapılması gerekenleri araştırdık

16 Ekim Dünya Gıda Günü

16 Ekim günü Birleşmiş Milletler tarafından dünya gıda günü olarak kutlanırken bu yılki teması ise “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya.” oldu. Gıda tüketimi konusunda en önemli bilinç ise tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirerek yiyeceği boşa harcamadan artan gıdaları yeniden dönüştürüp tüketilebilir hale getirmekten geçiyor. Biz de bu günde Türkiye’de ve Malatya’da insanların gıdaya erişimini, yapılan gıda israflarını ve yapılması gerekenleri araştırdık

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaya devam ediyor. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme getiriliyor. Biz de bu günde Türkiye’de ve Malatya’da insanların gıdaya erişimini, yapılan gıda israflarını ve yapılması gerekenleri Malatyalılarla konuşarak araştırdık.  Dünya Bankasının rakamlarına göre temel gıda fiyatları son üç yılda yüzde 83 yükselmiş durumda. Birleşmiş Milletler verilerine göre ise, 2019 yılında 820 milyondan fazla insan yani her dokuz kişiden biri yatağa aç girmektedir. Dünyada yaşanan açlığın ve yetersiz beslenmenin nedeni üretim yetmezliği değil, üretim ve tüketimin adaletli bir şekilde sağlanamaması. Türkiye’de ise yapılan araştırmalara göre halkın yüzde 22’si yeterli gıdaya ulaşamazken açlık sınırının ise yüzde 9. Her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ının, daha sofraya gelmeden üretim, dağıtım ya da tüketim aşamasında kaybediliyor. TÜBİTAK’ın hesaplamalarına göre, en iyimser tahminle kayıp miktarı yaklaşık 12 milyon ton. Bu miktar, yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın yaklaşık 4 katına karşılık geliyor. Sebze meyvede 100 milyar liralık ticarete konu olan ürünün, en az 25 milyar liralık bölümünü çöpe atılıyor. Türkiye’de günde 4,9 milyon ekmek, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı liderliğinde yürütülen kampanya sayesinde günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı ve yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı.

GIDA KONUSUNDA İNSANLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Bizde gıda israfını önlemek için neler yapılması gerektiğini vatandaşlara sorduk. Vatandaşlar şunları dile getirdi: “ Vatandaşların gıda konusunda bilinçlendirilmesi gerek. Yemeğe salt tabağımızdaki gıda olarak bakamayız. Yemeğin toprakta başlayıp tabağa kadar uzanan serüvenine tarım, ekonomi, beslenme ve gıda bilimi, kültürel miras, insan bilimleri, mutfak sanatları, işletme, turizm ve hizmet sektörü pencerelerinden görmeyi hedefleyen bireyler yetiştirmeliyiz. Sıfır Açlık hedefine ulaşma konusunda mücadele verenlerin, gıdanın sürdürülebilirliğinin öneminin farkında olan profesyoneller olarak sektörde yer almaları gerekir. Gıda konusundaki bilinçlendirme ilkokul çağında başlanmalı ve eğitimle bu bilinç kazandırılmalı. ”

Ayrıca gıda güvenliğiyle ilgili Alo 174 gıda hattına gıda ile ilgili her türlü şikâyetler iletilebilir.

Rahime Gül Erbaş (Özel Haber)

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber